Verloskundige in opleiding

Verloskundige in opleiding

Het leven van een verloskundige in opleiding

Het leven van een verloskundige in opleiding. Misschien ben je me al tegengekomen op het spreekuur, tijdens je bevalling of bij de kraamvisite. Mijn naam is Jorine Sol, verloskundige in opleiding en vanaf 18 maart loop ik stage bij Vivre.

Welke verloskundige in opleiding ben ik?

Je kunt mij herkennen aan mijn blozende wangen… Blij wordt ik van bloemen, sporten, zelf kleding maken, klarinet spelen, chocola en koken.

Ik woon in Zevenhuizen bij mijn ouders, broertje en zusje op een boerderij. We hebben daar akkerbouw, een boomkwekerij en schapen. Bij ons thuis lopen nu dan ook al zeker 100 lammetjes rond te springen. Elk met z’n eigen willetje, de een ondeugend, de ander met extra zorg in de keuken en de volgende staat een beetje stout te springen bovenop z’n moeder.

Een spannend begin

Er zijn vier plaatsen in Nederland waar je de opleiding tot verloskundige kunt volgen. Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Maastricht. Elke opleiding heeft jaarlijks plaats voor 60 studenten. Als je verloskundige wilt worden en dus aan de opleiding wilt starten moet je eerst de selectiedagen doorstaan. Dit zijn twee dagen met eerst een toets, de beste 120 studenten gaan door voor een opdracht en gesprekken. Als je deze dagen op de opleiding naar binnen zou gluren zie je heeeel veel meiden met één grote droom “Verloskundige worden”.

Hoe is het op de opleiding?

Ik volg de opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. Het eerste jaar heb ik me verdiept in de fysiologie van zwangerschap en bevallen. Het tweede jaar de pathologie. Het derde jaar heb ik eerst een half jaar de MINOR echografie gevolgd en de tweede helft het laatste deel pathologie. Het vierde jaar bestaat uit stage en het afstudeeronderzoek.

De helft van de opleiding bestaat uit stage. Verloskundigenpraktijken, verloskamers, kraamzorg,  neonatologie, gynaecologie, OK, prenatale screening in het Erasmus MC van alle verloskunde gerelateerde zorginstellingen krijgen we onze kennis mee. Stage is leuk en spannend tegelijk. Verloskunde kun je nog zo goed uit je boek bestudeerd hebben maar in de praktijk werkt het vaak heel anders. Zo doen zich soms situaties voor dat je je als student denkt: “Help! Zoiets heb ik geleerd, maar hoe moet ik dit ooit oplossen?” Dan is het echt, je weet dat fouten maken mag en hoort bij leren. Toch voelt dit vaak heel anders, in je zorg voor mensen kun je jezelf slechts weinig fouten gunnen. Het is fijn als de verloskundige meekrijgt wat de denkwijze is van de verloskundige in opleiding maar hoe breng je als verloskundige in opleiding sommige dingen zonder dat de cliënt ervan schrikt en wakker ligt?

Tijdens stages moeten we als verloskundige in opleiding ook situaties verzamelen en er verslagen van schrijven. Hoe heb ik gehandeld en waarom? Wat kan de volgende keer eventueel anders? Vervolgens worden we hierop in een gesprek met een docent en verloskundige beoordeeld. Klinkt makkelijk maar het blijft altijd een uitdaging, jezelf het niet te moeilijk te maken en bruikbare situaties te herkennen.

Balans met studie en privé

Het leven van een verloskundige in opleiding is soms een beetje gek. Zumba dansen met je telefoon op zak omdat je elk moment gebeld kan worden voor een bevalling. Zes weken logeren in een klooster omdat je anders te ver van te praktijk woont. Zeven dagen in de week inclusief de nachten oproepbaar of aanwezig zijn op stage.  

Zulke dingen doe ik.. en weet je waarom? Omdat ik verloskundige wil worden en de blije papa’s, mama’s en mooie baby’s me heel gelukkig maken!

Verloskundige in opleiding bij Vivre

Wij begeleiden als verloskundige in Alphen aan den Rijn graag studenten van de Verloskundige Academie in Rotterdam. We vinden het belangrijk om studenten in opleiding tot verloskundige te begeleiden in het ontwikkelen van hun eigen beroepsvorming. Dit zorgt ervoor dat wij kritisch naar ons eigen handelen blijven kijken en de kennis van recente ontwikkelingen in de verloskundige zorg op peil houden.

Vind jij het niet fijn als Jorine erbij is tijdens het spreekuur, de bevalling of in de kraamtijd? Geef dit dan gerust bij ons aan.