Geboorteplan

Geboorteplan

Geboorteplan

Iedere zwangere is anders, iedere zwangerschap is anders, ieders wensen zijn anders. Tijdens de zwangerschap leren we jullie zo goed mogelijk kennen. Maar, jullie leren ook jezelf kennen. Samen gaan jullie ontdekken wat je fijn vindt of juist niet. Hoe wil je dat je bevalling gaat? Een geboorteplan kan helpen om je voor te bereiden op je bevalling. Wat heb je nodig?

Een geboorteplan schrijven

Tijdens de zwangerschap komt er een moment dat je gaat nadenken over de bevalling. Misschien spookt het al vanaf dag één van de zwangerschap door je hoofd, misschien helemaal niet. Toch is het slim om al op tijd in de zwangerschap na te gaan denken over je wensen. Jullie wensen. Bevallen doe je samen. De bevalling is een proces van samen.

Als je begint met de voorbereiding op de bevalling, denk je misschien eerst aan het volgen van een zwangerschapscursus. Een goed idee en dit zal ook zeker helpen om kennis op te doen over baren. Die kennis helpt je om te bedenken wat je graag zou willen. Het is niet verplicht om een geboorteplan te schrijven, maar het kan zeker helpen. Schrijf je geboorteplan bij voorkeur samen, zodat je allebei goed op de hoogte bent van de inhoud.

Voor wie?

Voor jezelf, omdat je zo optimaal bent voorbereid op je bevalling. Omdat je jezelf en je wensen zo het beste leert kennen.
Voor je bevalpartner, omdat hij/zij zo goed op de hoogte is van jullie wensen en deze ook kan bewaken.
Voor ons, zodat we allemaal weten wat je van ons nodig hebt en wat niet. Zodat degene die bij je bevalling is, in een document kan zien wie je bent en wat je belangrijk vindt.
Voor andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld de gynaecoloog. Zij kennen je vaak nog niet, dus als er sprake is van een overdracht, kan een geboorteplan hierbij helpen.

Wat zet je in een geboorteplan?

Geboorteplan samen

Een geboorteplan is een manier om je voor te bereiden en na te denken. Hoe wil je graag dat je bevalling eruit ziet? Wat heb je nodig om dat voor elkaar te krijgen? Wat wil je liever niet? Een geboorteplan is een middel om te communiceren met de zorgverleners om je heen. Het is daarom vooral belangrijk om op te schrijven wat je wél wilt. Wil je iets liever niet? Denk dan altijd ook goed na of je het helemaal nooit wilt of zijn er momenten dat je het toch liever wel wilt?

We zien vaak dat voornamelijk wordt gedacht aan ‘het ideale scenario’ en dat de minder ideale scenario’s worden vergeten. Het is goed om te weten wat je ideale scenario is. Daarnaast is het ook fijn om te bedenken wat je wilt als het anders loopt. Wat als het een keizersnede wordt? Als het niet je gedroomde thuisbevalling wordt? Wat wil je dan? Wanneer wil je hulp en wat heb je dan nodig?

Als je op deze manier een geboorteplan gaat schrijven, kan het zijn dat je er niet direct uit bent. Het kan zijn dat je informatie mist om keuzes te maken. Dan is het handig als je op tijd bent begonnen met schrijven, zodat je die informatie kunt vergaren. Ga met ons in gesprek, stel je vragen, luister podcasts, lees boeken of volg een fijne cursus. Kies wat bij jou past om je voor te bereiden.

Verschillende soorten

Als je in de wereld van de geboorteplannen duikt, ontdek je al snel dat er veel verschillende soorten zijn.

Geboorteplan KNOV

Bij onze beroepsvereniging is een geboorteplan als invulformulier gemaakt. Dit is een vrij beknopt plan, waarin verschillende onderwerpen om over na te denken in staan genoemd. Je kunt hem van daaruit zelf invullen.

Het meadiarium

Het meadiarium is een geboorteplan wat je vanuit een werkboek gaat schrijven. In dit werkboek vind je lees- en schrijfopdrachten welke ingaan op verschillende thema’s (zwangerschapsbeleving, actuele zorgen, partner, etc.). Aan de hand hiervan kom je uiteindelijk tot een heel persoonlijk geboorteplan.

Visueel geboorteplan

Voor wie haar creativiteit niet genoeg kwijt kan in een geschreven document, is het visueel geboorteplan dé uitkomst. Door middel van afbeeldingen/icoontjes/tekeningen, kun je een visuele weergave maken van jullie wensen. Vaak heb je daarnaast nog een aantal woorden nodig ter ondersteuning.

Krachtcollage

Een visueel geboorteplan kun je ook nog extra speciaal en persoonlijk maken door er een krachtcollage van te maken. Dit is een collage (ook wel birthmap/birthart) waarbij je gebruik maakt van knipsels van alles wat jou inspiratie geeft als je denkt over de bevalling. Dit kunnen plaatjes zijn, teksten of affirmaties die jou herinneren aan je kracht en kunnen. Zo’n collage maak je vooral voor jezelf, maar geeft ons ook een goed beeld van wie je bent en wat je wilt.

Op de foto’s op deze pagina zie je affirmatiekaarten van Atelier Mayura.

Cicli geboortewerkboek

Net als het Meadiarium is er ook een geboortewerkboek van Cicli. Dit werkboek staat vol met informatie over verschillende thema’s en geeft daarnaast ruimte om jouw wensen op te schrijven.

Geboorteplan bespreken

Het is fijn als je geboorteplan op tijd af is, zodat er voldoende tijd is om deze met ons te bespreken. “Op tijd” is voor iedereen anders, dus geef vooral aan wat voor jullie een goed moment is om het hierover te hebben. Tussen 30-34 weken bespreken we het plan, als je er zelf niet eerder behoefte aan hebt gehad. Dit omdat er zo nog voldoende tijd is om er samen naar te kijken.

Kortom, een geboorteplan is fijn document voor jullie en ons!

Vivre, praktijk voor verloskunde en echoscopie
Verloskundige in Alphen aan den Rijn, Woubrugge, Hoogmade, Rijnsaterwoude, Ter Aar, Langeraar, Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam en omstreken