Ondersteuning en extra informatie

Ondersteuning en extra informatie

Borstvoeding, fundering voor het leven” is het thema van de Wereld Borstvoeding Week 2018. Deze week (1 t/m 7 augustus 2018) staat in het teken van de borstvoeding. In een wereld vol ongelijkheid, crisis en armoede is borstvoeding de fundering voor een levenslange gezondheid voor baby’s en moeders.  

Deze week posten wij dagelijks een blog over borstvoeding.  

  • 1 augustus: Voorbereiding tijdens de zwangerschap 
  • 2 augustus: Verloskundige aan het woord 
  • 3 augustus: Kolven en moedermelk bewaren
  • 4 augustus: Borstvoeding, meer dan voeding alleen 
  • 5 augustus: Feiten en fabels
  • 6 augustus: Cliënt aan het woord
  • 7 augustus: Ondersteuning en extra informatie over borstvoeding

Ondersteuning en extra informatie

Iedere zwangerschap is anders, iedere bevalling is anders en ook de borstvoeding is voor iedereen anders.

Bij wie kun je nu eigenlijk terecht voor welke ondersteuning?

Verloskundige
Zwangerschap: De verloskundigen van Vivre zullen in eerste instantie in je zwangerschap het onderwerp ‘voeding van je baby’ bespreken. Hierin zal informatie gegeven worden hoe je al in de zwangerschap goed kunt voorbereiden op het geven van borstvoeding. Hierin bespreken we vaak dat de kans van het slagen van borstvoeding vergroot wordt door het doen van een borstvoedingscursus.

Bevalling: Direct na de bevallen streven we ernaar om minimaal het eerst uur ‘het gouden uur’ de baby bloot op bloot bij de moeder te leggen. Daarnaast kunnen we je ondersteunen in het aanleggen van je baby.

Kraambed: In het kraambed zijn we er minimaal om de dag om te controleren hoe het met jou en de baby gaat. Dit geldt dus ook voor de borstvoeding. We bekijken hoe het gaat en wat er misschien anders kan. Zoals eerder vermeld zijn wij er als verloskundigen nog minimaal tot zes weken na de bevalling voor je.

Kraamverzorgster
De kraamverzorgster speelt een grote rol in de informatie over borstvoeding in de kraamweek. Ze geeft tips en adviezen over het aanleggen, verschillende houdingen en doet de controles bij de baby. Op het moment dat de kraamverzorgster ergens over twijfelt belt ze ons om te overleggen. Als het nodig is komen we dan extra langs om het verloop van de borstvoeding te bespreken. Houdt er wel rekening mee dat de kraamverzorgster aan het einde van de middag ook weer weg gaat. Als je goed voorbereidt bent op het geven van borstvoeding weet je ook dan waar je op moet letten met het aanleggen. Door kraamzorgorganisaties wordt er ook voorlichting gegeven in de zwangerschap over borstvoeding. Dit is minder uitgebreid dan een borstvoedingscursus, maar kan je ook helpen om van informatie te voorzien.

Lactatiekundige
Een lactatiekundige is gespecialiseerd in borstvoeding. Als verloskundigen zien we veel vrouwen die borstvoeding geven, maar een lactatiekundige is hier nog verder in opgeleid. Als verloskundigen kunnen we je aan raden om een lactatiekundige in te schakelen. Zij neemt vaak een uur de tijd en kijkt mee tijdens een voeding. Op deze manier kan ze zien waar de eventuele problemen zijn en hoe dit het beste op te lossen. Soms kan het nuttig zijn om al in de zwangerschap met een lactatiekundigen in gesprek te gaan, bijvoorbeeld als er bij een eerdere keer borstvoeding geven problemen voor deden. Wij raden je aan een  IBCLC gecertificeerde lactatiekundige langs te laten komen. Ben jij op zoek naar een lactatiekundige dit kan via de kraamzorg, maar ook via de volgende website.

Consultatiebureau
Het consultatiebureau komt aan het einde van je kraamweek bij je thuis. In principe houden zij vanaf dat moment de groei en ontwikkeling van je baby in de gaten. Dit betekent dat zij een aanspreekpunt zullen zijn voor vragen m.b.t. borstvoeding. Ook zij hebben lactatiekundigen die je kunnen adviseren. Daarnaast is het soms fijn om langs te gaan om je baby te wegen. Op deze manier krijg je bevestigd dat je baby goed groeit op de borstvoeding.

La Leche League
In onze verloskundigenpraktijk kun je een borstvoedingscursus doen door een leidster van ‘La leche league‘. Dit is een borstvoedingsorganisatie volledig gedraaid door enthousiaste en geschoolde vrijwilligers, die je van moeder tot moeder willen helpen en informeren. Meld je aan door te mailen naar: alphenaandenrijn@lalecheleague.nl. De begeleiders van La Leche League zijn er ook om telefonisch te overleggen.

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN)
De VBN is een borstvoedingsorganisatie die wilt dat voor heel Nederland borstvoeding vanzelfsprekend wordt. Dit betekent dat ze je op verschillende manieren hier ondersteuning in willen geven. Zo hebben ze ervaringsdeskundigen, bieden ze Moeder-tot-moeder contact en andere ondersteuning aan.

Moedermelknetwerk
Op het moedermelknetwerk kan je alles vinden over het geven van borstvoeding, verkrijgen van donormelk, kolven en verschillende cursussen.

Boeken
Er zijn heel veel verschillende boeken over borstvoeding. Voor iedereen is een ander boek prettig. Een voorbeeld hiervan is ‘Het nieuwe borstvoedingboek’.

Uiteraard zijn wij er als Vivre voor alle zwangeren, barenden en kraamvrouwen ongeacht je keuze voor borstvoeding of kunstvoeding. Belangrijk is hierin een weloverwogen keuze te maken waar je zelf achter staat.

Of je nu een kinderwens hebt, zwanger bent, gaat bevallen, in het kraambed zit of meer informatie wilt over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal; bij ons ben je aan het juiste adres. Meld je hier aan!
De praktijk is gevestigd in Alphen aan den Rijn, maar ook als je in de omliggende dorpen woont, kunnen jullie je bij ons aanmelden. Denk hierbij aan Ter Aar, Langeraar, Aarlanderveen, Rijnsaterwoude, Woubrugge, Hoogmade, Zwammerdam en Boskoop. Woon je niet in één van deze dorpen, maar wil je wel heel graag bij ons komen voor verloskundige zorg? Dan kun je ons altijd bellen om te informeren naar de mogelijkheden.