Kolven en moedermelk bewaren

Kolven en moedermelk bewaren

Borstvoeding, fundering voor het leven” is het thema van de Wereld Borstvoeding Week 2018. Deze week (1 t/m 7 augustus 2018) staat in het teken van de borstvoeding. In een wereld vol ongelijkheid, crisis en armoede is borstvoeding de fundering voor een levenslange gezondheid voor baby’s en moeders.  

Deze week posten wij dagelijks een blog over borstvoeding.  

  • 1 augustus: Voorbereiding tijdens de zwangerschap 
  • 2 augustus: Verloskundige aan het woord 
  • 3 augustus: Kolven en moedermelk bewaren 
  • 4 augustus: Borstvoeding, meer dan voeding alleen 
  • 5 augustus: Feiten en fabels 
  • 6 augustus: Cliënt aan het woord 
  • 7 augustus: Hulp en extra informatie over borstvoeding 

Kolven en moedermelk bewaren
Door je baby te laten drinken op verzoek zorg je ervoor dat je het opgang komen van de borstvoeding zoveel mogelijk stimuleert. Als je baby zo vaak komt voor de voeding kan dit je onzeker maken, omdat je denkt dat er niet voldoende uit de borst komt. Het tegendeel is eigenlijk waar. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt hoe vaker de melkklieren geleegd worden en worden gestimuleerd om zich opnieuw te vullen met moedermelk. 

Een andere onzekerheid die we vaak tegen komen met borstvoeding is hoe je dan kunt zien of een baby wel voldoende voeding binnen krijgt. Dit doen we door het dagelijks wegen van de baby door de kraamverzorgster. Daarnaast kijken we naar het aantal poep en plasluiers en de kleur daarvan dat zegt je meest over hoeveel voeding er binnen komt.  

Als er geen borstvoeding binnen komt, dan komt er ook geen poep of plas uit.

Er zijn twee verschillende manier om te kolven. Dit kun je met de hand doen, zoals op deze film te zien, maar dit kan ook met een elektrisch kolf. Niet elke vrouw vindt afkolven met de hand plezierig en het lukt ook niet bij elke vrouw even goed. Dan is elektrisch kolven een goede optie. Je kunt het gebruik en de hoeveelheid borstvoeding die er met een kolf komt niet een op een vergelijken met de voeding die een baby uit de borst drinkt. Als een baby aan de borst drinkt komt er namelijk positieve en negatieve druk, met een kolf kan alleen maar geprobeerd worden dat na te bootsen. Door voor het kolven de borsten en tepels te masseren zorg je ervoor dat je hormonen vrij laat komen die het toeschietreflex en daarmee de aanmaak van borstvoeding zullen stimuleren.  

Naast het kolven in de eerste week om de productie op gang te brengen kunnen er ook andere redenen zijn om te starten met kolven. Zo wil je als moeder ook weleens zonder baby op pad en dan kan een kolf een handig hulpmiddel zijn. Wil je weten welke kolf dan geschikt is bekijk dan de website van borstvoeding.com.

Als je dan afgekolfde moedermelk hebt en je gaat het niet direct aan je baby geven dan wil je natuurlijk wel weten hoe je dit het beste kunt bewaren.

 

kamer (20°C) 

 

 

koelkast (5°C) 

 

vriezer die regelmatig opent diepvries (-20°C)   

ná opwarmen 

 

verse moedermelk  5 – 10 uur  5 dagen  4 maanden  12 maanden  1 uur 
ontdooide moedermelk  z.s.m. gebruiken  24 uur        z.s.m. 

 

Wisten jullie dat we een kolf op de praktijk hebben? Dit zorgt ervoor dat je ook in het weekend altijd de mogelijkheid hebt om een kolf te huren! 

Of je nu een kinderwens hebt, zwanger bent, gaat bevallen, in het kraambed zit of meer informatie wilt over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal; bij ons ben je aan het juiste adres. Meld je hier aan 
De praktijk is gevestigd in Alphen aan den Rijn, maar ook als je in de omliggende dorpen woont, kunnen jullie je bij ons aanmelden. Denk hierbij aan Ter Aar, Langeraar, AarlanderveenRijnsaterwoudeWoubruggeHoogmade, Zwammerdam en Boskoop. Woon je niet in één van deze dorpen, maar wil je wel heel graag bij ons komen voor verloskundige zorg? Dan kun je ons altijd bellen om te informeren naar de mogelijkheden.