Feiten en fabels over borstvoeding

Feiten en fabels over borstvoeding

Borstvoeding, fundering voor het leven” is het thema van de Wereld Borstvoeding Week 2018. Deze week (1 t/m 7 augustus 2018) staat in het teken van de borstvoeding. In een wereld vol ongelijkheid, crisis en armoede is borstvoeding de fundering voor een levenslange gezondheid voor baby’s en moeders.  

Deze week posten wij dagelijks een blog over borstvoeding.  

  • 1 augustus: Voorbereiding tijdens de zwangerschap 
  • 2 augustus: Verloskundige aan het woord 
  • 3 augustus: Kolven en moedermelk bewaren
  • 4 augustus: Borstvoeding, meer dan voeding alleen 
  • 5 augustus: Feiten en fabels 
  • 6 augustus: Cliënt aan het woord 
  • 7 augustus: Hulp en extra informatie over borstvoeding 

Feiten en fabels
Waarom gaat het vaak zo uitgebreid over borstvoeding en niet over kunstvoeding. Wat zijn nu eigenlijk de daadwerkelijke voor- en nadelen van het geven van borstvoeding? Wat is waar en wat klopt eigenlijk niet? We geven een aantal voorbeelden van feiten en fabels die er zijn.

Door borstvoeding krijg je hangborsten
Fabel, door ouderdom krijg je hangborsten en niet door het geven van borstvoeding.

Door het geven van borstvoeding verklein je de kans op baarmoederhalskanker en borstkanker
Feit, geen borstvoeding geven na de geboorte lijkt een hoger risico op borst- en eierstokkanker met zich mee te brengen, evenals op diabetes, hart- en vaatziektes. Voor elke 12 maanden borstvoeding, neemt het risico op borstkanker voor de moeder af met 4,3%. Daarnaast geldt voor vrouwen van wie de moeder of zus borstkanker hebben gehad dat “als ze borstvoeding geven het risico op de ziekte met ongeveer 60% afneemt.

Met borstvoeding ben je sneller op je oude gewicht
Feit, de melkproductie van een baby kost gemiddeld 480kcal per dag. De kans dat je dus sneller op je oude gewicht bent bij het geven van borstvoeding is een feit.

Als je een borstvergroting of verkleining hebt gehad kan je geen borstvoeding geven
Fabel, dit is afhankelijk van het soort operatie, in hoeverre ze je tepel verplaatst hebben en of je melkklieren wel of niet geraakt zijn. Heb je zelf een borstoperatie ondergaan en wil je er meer over weten? Lees hier meer over.

Een baby moet iedere drie uur 20 minuten aan iedere borst drinken
Fabel, iedere baby heeft andere behoeftes. Het advies is om een baby borstvoeding te geven op verzoek. Het kan zijn dat een baby nog slaperig is en daarom iedere drie uur wakker gemaakt moet worden. Dit is het minimum aantal voedingen en dus zeker niet het maximum.

Sommige baby’s hebben binnen vijf minuten voldoende gedronken en andere baby’s drinken een half uur aan de borst.

Vaker bloot op bloot is zowel goed voor de temperatuur als de bloedsuikerspiegel van de baby
Feit, er is geen betere warmte dan lichaamswarmte om een baby op temperatuur te krijgen. Daarnaast worden baby’s rustig omdat ze je hartslag horen. Uiteraard is bloot op bloot, zowel voor de moeder als de vader fijn voor de hechting met de baby.

Sommige vrouwen hebben gewoon niet genoeg melk
Fabel, we horen vaak op dag drie dat vrouwen stoppen met borstvoeding, omdat ze denken dat ze niet genoeg voeding hebben. Juist op dag 3,4 of 5 drinkt een baby extra vaak aan de borst om de borstvoeding op gang te brengen. Laat je dus goed voorlichten en overleg met ons als je onzeker bent.

Een baby die borstvoeding krijgt moet extra vocht krijgen bij warm weer
Fabel, borstvoeding wordt volledig aangepast aan de behoefte van de baby en het weer. Als het warm is zal je baby zelf vaker komen om aan de borst te drinken.

Kunstvoeding is makkelijker dan het geven van borstvoeding
Fabel, als jij een huilende baby hebt wil je die het liefst zo snel mogelijk voeding geven. Borstvoeding is direct op temperatuur en heb je altijd bij je, dus sneller kan niet.

 Als de moeder een infectie heeft moet ze stoppen met borstvoeding
Fabel, juist niet. Het mooie aan borstvoeding is dat er via de borstvoeding antistoffen doorgegeven kunnen worden. Op het moment dat een moeder ziek wordt geeft ze direct antistoffen aan de baby door.

Dat is ook de reden dat borst gevoede baby’s minder vaak ziek zijn dan baby’s die kunstvoeding krijgen.

Als een baby heel veel aan de borst wilt drinken kan je beter een fopspeen geven
Fabel, een baby zal al zijn zuigbehoefte gebruiken aan de fopspeen. Als een baby deze kracht gebruikt aan het drinken aan je borst zal dit de productie van de borstvoeding stimuleren.

Een baby die bij jou op de kamer slaapt heeft een kleinere kans op wiegendood
Feit, uit onderzoek is gebleken dat de kans op wiegendood kleiner is als je baby bij jou op de kamer slaapt. Ze denken dat dit komt doordat de baby je ademhaling hoort en daardoor zelf ook een regelmatigere ademhaling heeft. Zelf is het ook makkelijker om je baby uit de wieg te pakken om te voeden als hij of zij bij jou op de kamer slaapt. Daarnaast vergroot een baby die bij jou op de kamer slaapt de kans op een langere borstvoedingstijd. Meer weten over veilig slapen, klik hier.

Of je nu een kinderwens hebt, zwanger bent, gaat bevallen, in het kraambed zit of meer informatie wilt over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal; bij ons ben je aan het juiste adres. Meld je hier aan
De praktijk is gevestigd in Alphen aan den Rijn, maar ook als je in de omliggende dorpen woont, kunnen jullie je bij ons aanmelden. Denk hierbij aan Ter Aar, Langeraar, Aarlanderveen, Rijnsaterwoude, Woubrugge, Hoogmade, Zwammerdam en Boskoop. Woon je niet in één van deze dorpen, maar wil je wel heel graag bij ons komen voor verloskundige zorg? Dan kun je ons altijd bellen om te informeren naar de mogelijkheden.

Foto: Sanne Govers, Sanne’s Fotohoek