Wie is verloskundige Michelle?

Wie is verloskundige Michelle en wat ik belangrijk vind? Om dit duidelijk te maken neem ik jullie graag mee naar een doorgemaakte situatie, die mij altijd zal bijblijven.

Bevalling

Het is 04:30 een aankomende mama belt mij op, omdat zij denkt dat de bevalling is begonnen, maar dat zij het niet zeker weet. Ze vindt het spannend. Ze gaat bevallen van haar tweede kindje en de eerste bevalling is heel heftig geweest, omdat het compleet anders liep dan zij hadden gehoopt/verwacht. Na een kort gesprekje over wat ze voelde en hoe ze zich voelde, vraag ik aan de aankomende mama wat zij fijn vindt. Want wat zij graag wil, doe ik voor haar. Zij geeft aan dat ze het fijn zou vinden als ik even bij haar langs kom om samen een plan op te stellen.

Twintig minuutjes later ben ik bij de aankomende mama. Zij is druk bezig met haar weeën opvangen, maar ik merk aan haar dat ze gespannen is. Ik ga met haar hierover in gesprek en merk gelijk dat zij haar eerste bevalling aan het herleven is. Zij is bang dat zij niet kan doen wat zij wil en hoe zij dit wil. Na hierover gesproken te hebben, merk ik dat de aankomende mama dit beter los kan laten waarna zij aangeeft alvast graag naar het ziekenhuis te willen gaan. Ik bel het ziekenhuis en even later komen wij in het ziekenhuis aan.

Eigen kracht

In het ziekenhuis vraagt de mama aan mij: ‘Wat kan ik het beste doen?’ Ik vraag aan haar:  ‘Wat zou je willen doen om de weeën op te vangen?’ Hierover denkt zij even na en vervolgens probeert ze allerlei verschillende houdingen om de weeën op te vangen. Waar nodig sta ik haar hierbij bij en ondersteun ik.

Na heel wat uurtjes weeën wegzuchten heerlijk in bad, rondlopend, op handen en knieën, krijgt de aankomende mama persdrang en raakt hiervan een beetje in paniek. Hierop zeg ik tegen haar: ‘Wat voel je? Wat gebeurd er in je lichaam? Als jij denkt dat je er klaar voor bent, geef hier dan aan toe.’ Waarna na 15 minuten op eigen gevoel persen een heel mooi mannetje wordt geboren.

Deze mama die was zo ontzettend trots op zichzelf, want haar lichaam kon dit wel, haar lichaam kon dit helemaal zelf. Door alleen af en toe eventjes te zeggen: ‘Wat voel je? Wat wil je?’

Door haar op deze manier te ondersteunen bij de bevalling was zij in staat het beste uit haarzelf te halen en dat is wat ik belangrijk vind!

Verloskundige Michelle

Ik ben niet de verloskundige die boven jullie staat, maar die naast jullie staat. Ik probeer een luisterend oor te bieden en te zoeken naar wat jullie belangrijk vinden. Hierbij probeer ik te ondersteunen, om zo uiteindelijk het beste uit jullie zelf naar boven te halen, ongeacht hoe de bevalling verloopt. Mijn naam is Michelle Huurman, verloskundige en vanaf februari 2019 al werkzaam bij Vivre. Ik kijk er naar uit jullie bij te staan op jullie bijzondere reis.