Sensiplan (natuurlijke anticonceptie)

Sensiplan (natuurlijke anticonceptie)

Sensiplan bij Vivre

Wat is het?

Kinderwens of geen kinderwens. Met Sensiplan leer je het herkennen van de vruchtbare en onvruchtbare dagen. Sensiplan is een sympto-thermale methode van gezinsplanning. Dit houdt in dat je door verschillende signalen die je lichaam tijdens je cyclus afgeeft, leert te beoordelen wanneer de vruchtbare en wanneer de onvruchtbare dagen zijn.

Steeds meer vrouwen geven, zodra ze gestopt zijn met hormonale anticonceptie aan, dat ze een ander persoon zijn. Minder last van hoofdpijn/stemmingswisselingen of andere hormonale klachten. Toch zijn er weinig alternatieven zonder hormonen, naast een koperspiraal of condoom. Toch is er nog een alternatief, namelijk sensiplan.

De belangrijkste lichaamssignalen zijn schommelingen in lichaamstemperatuur, de verandering van cervix slijm (afscheiding) en de verandering van de baarmoedermond.

Vivre

Naast haar werk als verloskundige, is onze collega Hanna ook een Sensiplan consulente. Tijdens de basiscursus leert Hanna vrouwen en (eventueel hun partner) lichaamssignalen herkennen en interpreteren. Op die manier kun je dit gebruiken als een natuurlijke methode van anticonceptie of kan het je helpen bij het zoeken van de vruchtbare dagen bij een kinderwens.

Is het betrouwbaar?

Er zijn verschillende methoden van natuurlijke anticonceptie, waarbij Sensiplan de meest betrouwbare methode is. De methode zekerheid (betrouwbaarheid van de methode bij foutloos gebruik) is ongeveer gelijk aan die van de pil. Dit komt doordat Sensiplan gebruik maakt van meerdere lichaamssignalen en daarmee een dubbele controle uitvoert. Andere natuurlijke methoden gebruiken vaak maar één van deze signalen, bijvoorbeeld enkel de temperatuur.

Hoe kan ik Sensiplan gaan toepassen?

De hoge betrouwbaarheid wordt bereikt door het volgen van een cursus. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten over een periode van ongeveer 3 cycli met een terugkombijeenkomst na een half jaar. Hanna geeft deze cursus bij Vivre aan 2-4 stellen (of vrouwen) tegelijk. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de cursus uit het aanvullende pakket.

Wat kan Sensiplan voor mij betekenen als ik een kinderwens heb?

Als verloskundige zie ik regelmatig stellen die lang op een zwangerschap hebben moeten wachten. Soms was de oorzaak hiervan eenvoudig, maar duurde het lang voordat deze oorzaak achterhaald was. Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde cyclus stoornissen met Sensiplan eenvoudig kunnen worden opgespoord. Recent Duits onderzoek[1] toont aan dat van stellen met een kinderwens langer dan één jaar en korter dan drie jaar, ongeveer de helft binnen acht maanden zwanger raakt door het gebruik van de Sensiplan methode.

Als er een vruchtbaarheid traject nodig mocht zijn, is alle informatie die bij Sensiplan verzameld is, nuttig voor de arts. Dit is dus zeker van meerwaarde voor stellen met een kinderwens.

Voor stellen met een kinderwens die interesse hebben in Sensiplan, is er een speciale kinderwens cursus. In deze cursus geef ik stellen individuele begeleiding voor het toepassen van de Sensiplan methode.

 

Meer informatie is hier te vinden.

Mocht je na het lezen van deze blog vragen hebben of interesse hebben om een cursus te volgen, dan kun je contact opnemen met mij. Wie weet, tot snel!

 

Hanna den Hartog, verloskundige bij Vivre

[1] Gnoth, Christian; Godehardt, Doris; Godehardt, Erhard; Frank-Herrmann, Petra; Freundl, Günter:
Time to pregnancy: results of the German prospective study and impact on the management of infertility, in: Human Reproduction (2003), Vol. 18, No. 9, p. 1959-1966.