Babynamen

Babynamen

Babynamen

En zijn/haar naam is! Eén van de leukste, maar tegelijkertijd ook één van de lastigste momenten in de zwangerschap is het uitzoeken tussen al die babynamen. In ons vak komen wij natuurlijk de meest bijzondere, unieke en verrassende babynamen tegen! Iedere keer weer is het een bijzonder moment om te vragen hoe de kleine zal gaan heten.

Of je nu denkt aan populaire babynamen,  een hippe naam, of juist aan een klassieke naam, het allerbelangrijkste is: je geeft je kindje een naam voor het leven mee.
De kleine zal deze naam de rest van zijn of haar leven horen wanneer hij/zij ermee wordt aangesproken!

Voor sommige ouders staat al ver voor de zwangerschap vast welke naam het kindje zal krijgen en andere aanstaande ouders komen er maar niet uit. De één heeft van jongs af aan al een lijstje met babynamen bijgehouden, de ander heeft er nog nooit over nagedacht en doet hier maanden over. Daarnaast heb je (meestal) ook nog een partner om rekening mee te houden!  Hij of zij zal ook eigen voorkeuren hebben! Geen paniek, in Nederland mag je tot 3 werkdagen na de geboorte aangifte doen van de geboorte van je kindje.

Wij van Vivre hebben wat handige tips voor jou/jullie op een rijtje gezet, om het een beetje makkelijker te maken:

Tip: vernoemen of juist niet?

Vernoemen is nog steeds populair en in sommige families wordt het zelfs verwacht.
Minder fraaie namen kun je omzeilen door een roepnaam te kiezen die je zelf mooi vindt en alleen in de officiële naam te vernoemen. Wat we ook veel voorbij zien komen is dat twee namen (van bijvoorbeeld de beide oma’s) worden samengevoegd in één naam: zo zou je bij “Marga” en “Rita” kunnen denken aan “Marit“.

Tip: let op voorletters.

Zeker wanneer je je kind meerdere voornamen wil geven, is het handig om even te uit te zoeken of de voorletters samen geen bijzondere combinatie vormen.
Sofie Olivia Anna klinkt prachtig, maar zal ze ook blij zijn met de voorletters S.O.A.?

Het is slim om de combinatie van voorletters met de achternaam op te schrijven. Sommige mensen schamen zich echt voor hun naam en dat snappen wij wel een beetje; de welbekende schaamnamen. Willem Cornelis Pot is daar een goed voorbeeld van : W.C. Pot

Nu is dit waarschijnlijk wel iets waar veel ouders in spé op letten, maar waar niet iedereen aan denkt is dat het best verwarrend is wanneer meerdere mensen in het gezin dezelfde voorletters hebben! Voor wie is nu die post die binnenkomt?

Tip: let bij babynamen op de combinatie voornaam met achternaam.

Onlangs was er nog een verkiezing op de radio voor de meest bijzondere “faam namen” van Nederland. De top drie in deze verkiezing: Jack Pot, Adrianus Bleeker en Klaar Wakker.
Een goede tip om deelname aan een dergelijke verkiezing te voorkomen is om even te controleren of de voornaam in combinatie met de achternaam niks raars oplevert. Niet alleen op papier, maar ook als je het hardop uitspreekt.
Klopt de klank en het ritme wel? Struikel je er niet over?

Tip: past de naam bij de namen van eventuele broertjes of zusjes.

Dit is wellicht geen doorslaggevende factor, want voorkeuren voor namen kunnen in de loop van de tijd veranderen, maar het is wel een goede tip om de combinaties samen even hardop uit te spreken.

Tip: even de babynamen opzoeken in een zoekmachine.

Heb je een mooie naam in gedachten, zoek hem dan eens (met achternaam) op in een online zoekmachine. Bestaat er al iemand met precies dezelfde naam? Is deze naam negatief in het nieuws geweest? Stel je voor dat je je kind per ongeluk dezelfde naam hebt gegeven als een beruchte crimineel…

Tip: haal de babynamen ook even door een vertaalprogramma.

Haal de naam die je in gedachten hebt even door een online vertaal programma. Wat betekent de naam in een andere taal? De naam Jizz klinkt misschien leuk, maar betekent wel ‘sperma’ in het Engels…

Tip: wat is de betekenis van een naam?

Als je een naam kiest, is er vaak een herkomst van deze naam en kan de naam een diepere betekenis hebben.

Tip: ook babynamen gaan levenslang mee.

Ook voor een volwassen vrouw of man moet de naam leuk zijn.

Tip: komt de achternaam heel veel voor?

In sommige gebieden komt een bepaalde achternaam heel veel voor (denk aan de naam “Smit” in Volendam).  In dit geval is het zinvol om een minder gebruikelijke voornaam dan bijvoorbeeld “Jan” te kiezen. Zo voorkom je verwarring tussen mensen met dezelfde naam.

Tip: achternaam kiezen.

Sinds 1998 kun je zelf kiezen of je je kind jouw achternaam of de achternaam van je partner wilt geven. Als je getrouwd bent, kun je samen de naam van je eerste kind kiezen en krijg je daarna nog meer kinderen, dan krijgen zij automatisch dezelfde achternaam als hun oudste broer of zus. Je laat de achternaam van je kind vastleggen door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Ook ouders die niet getrouwd zijn, kunnen zelf de achternaam kiezen. Als je niets doet, krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan kun je dat laten vastleggen op het moment dat de vader zijn kind erkent. Dit kun je het best vóór de bevalling doen, omdat hiervoor toestemming van de moeder nodig is.

Als je niet getrouwd bent en de biologische vader erkent zijn kind niet, dan heeft hij voor de wet maar één ouder en krijgt hij jouw naam. Ben je weduwe of weduwnaar, dan mag je zelf de achternaam van je kind kiezen. Bij adoptie kies je de achternaam van een van beide ouders. Als je al kinderen hebt, dan krijgt je adoptiekind de zelfde naam als de andere kinderen.

Tip: in Nederland bestaat er een namenwet.

De voornamen voor een kind mogen niet ongepast zijn. Hierbij kun je denken aan scheldwoorden, bespottelijke namen of een naam die bestaat uit veel namen. Ook mag de voornaam geen bestaande achternaam zijn, behalve als de bestaande achternaam ook een voornaam is, zoals bijvoorbeeld Roos.

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam weigeren. Helaas zullen jullie in dat geval binnen zes weken een nieuwe naam moeten bedenken.
Dit gebeurt echt niet veel meer omdat de wet sinds 1970 aanzienlijk soepeler is geworden, maar dat er wel degelijk grenzen zijn aan babynamen ondervond Emile Ratelband toen hij zijn dochter in 2001 geen “Tsjakkalotte” mocht noemen. Ook Herman Brood kwam niet weg met “Sneetje” toen hij 1985 bij het gemeentehuis aangifte kwam doen van zijn kersverse dochter. Hoe hilarisch het ook had kunnen zijn, Lola is waarschijnlijk erg dankbaar dat de dienstdoende beambte het toen voor haar opnam.

Tip: let er op dat de namen bij aangifte goed doorgegeven worden aan de ambtenaar!!!

Het voorkomt dat jullie prachtige kindje door het leven moet met een verkeerd gespelde naam. Het is daadwerkelijk gebeurd dat de papa van kleine Brian zijn kersverse zoontje aangaf en de letters ‘ia’ omwisselde voor ‘ai’. Kleine Brain zal hier niet heel blij mee geweest zijn.