Misselijkheid & acupunctuur

Misselijkheid & acupunctuur

Misselijkheid in de zwangerschap

Brechte van der Laan van Acupunctuur Brechte uit Leiderdorp schreef voor ons een blog over acupunctuur bij misselijkheid in de zwangerschap.

Acupunctuur bij misselijkheid

In de (meestal) eerste 3 maanden van de zwangerschap kan je een gevoel van misselijkheid ervaren. In de meeste gevallen verdwijnt dat weer als de zwangerschap zich vordert. Je hoeft bij milde klachten natuurlijk niet altijd een behandeling bij de acupuncturist te starten want er zijn genoeg dingen die je zelf kan doen om je minder misselijk te voelen.

Er zijn binnen de Chinese geneeskunde meerdere oorzaken voor misselijkheid tijdens de zwangerschap maar daar kom ik in andere blogs op terug. 

Koude spijsvertering

Eén van de oorzaken van misselijkheid tijdens de zwangerschap kan een zwakke koude spijsvertering zijn. Maar wat is dat, een zwakke koude spijsvertering?

Als je je hand op je borst legt ter hoogte van de maag dan kan het zijn dat je huid daar koud aanvoelt, dit in combinatie met het kouwelijk zijn van je lijf en je leden kan duiden op een zwakke koude spijsvertering. Dit kun je ook terug zien in de wc-pot. Het lijkt misschien vies maar de toestand van onze ontlasting geeft informatie over hoe ons interne systeem functioneert. Is de ontlasting tijdens je zwangerschap een brijige substantie (kan je er geen vlaggetje in zetten 😉 ) dan kan dat een teken zijn dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Ook kan je je tong bekijken in de spiegel. Google maar eens op tongdiagnose.  Ziet je tong er bleek, gezwollen uit en heb je tandafdrukken aan de zijkant van de tong dan bevestigd dit dat je last hebt van koude in de maag.

Wat kan je zelf tegen misselijkheid

Maar wat kan je er dan zelf aan doen? Bij zwangerschapsmisselijkheid als gevolg van een zwakke koude spijsvertering is het belangrijk dat je warm eet!!  Trek bijvoorbeeld soep van groenten en of runderpoulet (biologische slager) of trek ouderwets soep van botten (kippensoep) of mergpijpen. (nee jammer dat zijn niet degene met marsepein en chocolade uit de supermarkt). Maak een lekkere grote pan, verdeel de soep dan in kleine porties en eet de soep in deze kleine portjes gedurende de hele dag. Dat is gezond, lekker en makkelijk verteerbaar. 

Andere tips zijn verse gemberthee. Gember verwarmt de maag  dus stookt het inwendige kacheltje lekker op. Kamillethee kalmeert de maag en geeft rust, maar probeer gerust ook bamboethee of een glas ginger-ale.  

Qi

In het extreme geval dat je niets binnen houdt, kan je ook stomen om de maagenergie (de Qi) te kalmeren. Dat kan je doen door verse koriander, geraspte sinaasappelschil, kardemom, kruidnagel, en gember met water samen kort te koken en dan in een theepot te gieten. Ga dan als het iets afgekoeld is met je neus boven de tuit hangen om de geur op te snuiven. Dit kan ook de maag-Qi tot rust brengen. Omdat het zwanger zijn veel van je lichaam vraagt, kun je ook gedurende de dag, als dat lukt natuurlijk, op zonnebloempitjes of pompoenpitjes knabbelen. Deze bevatten vitamine B1 en B6, ijzer, magnesium en zink. Het belangrijkste is dat je kleine beetjes blijft eten en kleine slokjes (lauw, in ieder geval geen water uit de koelkast!) water blijft drinken. 

Gooi je alles wat je inneemt er gelijk weer uit en lukt het niet om voldoende voeding en vocht binnen te houden neem dan altijd contact op met je verloskundige. Kijk ook eens op de site https://www.zehg.nl daar zie je een overzicht van alle medicijnen die voorhanden zijn.

Acupunctuur

Acupunctuur is een complementaire geneeswijze die prima bij dit soort casussen ingezet kan worden. Kijk eventueel verder op mijn website www.acupunctuur-leiderdorp.nl.

Vivre, praktijk voor verloskunde en echoscopie
Verloskundige in Alphen aan den Rijn, Woubrugge, Hoogmade, Rijnsaterwoude, Ter Aar, Langeraar, Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam en omstreken