Moedermelk doneren

Moedermelk doneren zou iedereen kunnen doen. Wil jij naar aanleiding van dit ervaringsverhaal moedermelk doneren. Je kunt hier meer informatie vinden.

Juni 2015 beviel ik van onze tweede zoon. Bij de oudste (juni 2013), heb ik een jaar borstvoeding gegeven en bij dit kleine manneke wilde ik dat ook weer heel graag. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik naast volledige borstvoeding voor ons manneke, ook volledig zou gaan kolven voor mijn neefje.

Overproductie

Direct na de geboorte, bleek dat ik, net zoals na de geboorte van de oudste, voeding ten over had. Dus in de kraamweek besloot ik met de kraamhulp al, dat ik maar 1 borst zou aanbieden per voeding. Zo had ik de oudste ook maanden gevoed.

Na de geboorte van de oudste, heb ik wel eens onderzoek gedaan naar moedermelk doneren. Dit vond ik teveel ‘gedoe’. Ook na deze geboorte kwam dit ter sprake, maar wederom ‘teveel gedoe’. Wel grapte ik, naar mijn toen zwangere zusje, “als jij straks te kort hebt, dan mag je wel een beetje hebben”.

Neefje

Oktober 2015 beviel mijn zusje van mijn neefje , een heerlijk manneke, wat door diverse omstandigheden, niet aan de borst wilde drinken, tot groot verdriet van mijn zusje. Na 3 weken proberen, stoeien en lactactiekundigen over de vloer, besloot mijn zusje (in overleg met lactatiekundige en verloskundige) de handdoek in de ring te gooien. Mijn neefje wilde niet groeien, mijn zusje kreeg geen melk met kolven en dit stond het grote genieten enorm in de weg.

En toen, kwam heel voorzichtig de vraag. “Lieve zus, ik wil ons ventje heel graag moedermelk geven, nu hij nog zo klein is, zou jij willen kolven voor hem?”. Waar ik moedermelk doneren ‘teveel gedoe’ vond, hoefde ik hier geen seconde over na te denken. Natuurlijk wil ik dat! Diezelfde dag ben ik gaan kolven. Ons manneke de ene borst en de andere borst kolven, en dat iedere drie a vier uur afwisselen. Mijn zusje haalde dezelfde dag nog een aantal voedingen uit mijn vriezer.

In no time, kolfde ik iedere dag z’on 400 ml extra, en kreeg mijn kleine neefje, twee a drie voedingen, borstvoeding op een dag. Als trotse tante kreeg ik met regelmaat de gewichten doorgeappt. Wat is het toch bijzonder, dat dit manneke mede dankzij mijn melk aan het groeien was. Ik voedde niet 1, maar 1,5 kind.

Mijn zusje kocht ladingen Difrax bakjes, waar ik dagelijks de melk in, invroor. Ik vulde mijn vriezer en mijn zusje haalde die weer leeg. Onze oudste had al gauw in de gaten dat ik “een flesje voor zijn neefje” ging maken en trok de vriezer lade al open als mijn zusje eraan kwam.

Hoe lang ga ik dit doen?

Met regelmaat heb ik me afgevraagd, hoe lang ga ik dit doen. Eerst was het idee een paar weken, maar als snel vlogen de maanden om. Toen ons neefje een half jaar oud was en dat kleine manneke, alweer een hele bink, heb ik met een brok in mijn keel besloten, dat het goed is zo. Ik ga het kolven afbouwen. Een half jaar is een mooie mijlpaal. Het ene moment vond ik het helemaal geen opgave. Er waren ook zeker dagen, dat ik er geen zin in had, dat ik er klaar mee was. Toch had ik deze mijlpaal nodig om te stoppen.  En mijn zusje? Die had nooit gedacht dat ik zolang zou kolven, die is me enorm dankbaar.

Ons manneke, die krijgt nog wel een tijdje borstvoeding, maar wat een fijn vooruitzicht. Dat ik straks niet meer dagelijks met mijn kolf hoef te zitten. Mijn kolf, de beste vriend van mijn zusje en mijn neefje, maar grrrmm.. stiekem heb ik toch een kleine haat-liefdes-verhouding gekregen met mijn kolf. Mijn handkolf wel te verstaan.

Wil jij je goed voorbereiden op het geven van borstvoeding? Via onze website kan je vinden hoe je dat kunt doen.