Help! Er ligt een hamster in mijn doucheputje!

Help! Er ligt een hamster in mijn doucheputje!

Zeggen mensen, sinds ze weten dat je zwanger bent, vaak tegen je: “meid, wat zie je er stralend uit!”? Voelt goed toch!? We hebben goed nieuws voor je, je ziet er waarschijnlijk ook echt geweldig uit! Omdat je lichaamstemperatuur wat hoger ligt nu je zwanger bent, krijg je natuurlijk blosjes op je wangen, houdt je hoofdhuid –uit een soort bescherming–  nu ook je haar langer vast en je haar wordt ook nog eens dikker. Met andere woorden: leuk al die volumeshampoo’s in de winkel, maar voor echt volume kan niets op tegen een zwangerschap!

Helaas niet blijvend..
Juist over dat laatste willen we je met deze blog informeren. Heerlijk natuurlijk die weelderige haardos, maar helaas is het niet blijvend. Wanneer je straks bevallen bent laat het extra haar ‘dat je tijdens de zwangerschap vast hebt gehouden’ gewoon alsnog los. Schrik dus vooral niet wanneer je echt flink wat haar verliest, je na het douchen naar het doucheputje kijkt en denkt: “Ligt daar nou een hamster, of is dit echt mijn haar?!” Het is normaal en hoort erbij. Zo’n 80% van de vrouwen krijgt hiermee te maken.
Het begint bij de meeste vrouwen enkele weken na de bevalling, maar zo tegen de tijd dat je kindje zelfstandig kan zitten zit je weer op een normale haarcyclus en verlies je weer gewoon de standaard 80 tot 100 haren die iedere volwassene dagelijks verliest. De uitdrukking is niet voor niets ‘negen maanden op, negen maanden af’.

Dit kan jij doen
Helaas bestaat er geen wondermiddeltje dat ervoor zorgt dat al het extra haar kan behouden, maar een beetje invloed heb je wel. Dit is wat jij kunt doen om de hamster zoveel mogelijk buiten de deur en vooral uit je doucheputje te houden:

•Vermijd stress: dit klinkt heel eenvoudig, maar de korte nachtjes kunnen hun tol eisen. Bovendien gieren de hormonen nog steeds door het lijf van jou als kersverse moeder. Probeer zoveel mogelijk slaap te pakken wanneer je baby ook in dromenland is.

•Let op je eetpatroon; van sommige soorten voedsel is bekend dat ze je haargroei stimuleren:
Fruit: meloen, bessen, sinaasappels en appels
Bladgroente: spinazie, sla en andijvie
Zuivel: melk, kaas
Vleessoorten en -vervangers: kip, noten, eieren en vis

•Je kunt je haargroei stimuleren door supplementen te slikken.
Deze vitamines en mineralen kunnen helpen:
Vitamine C
Eiwitten
IJzer
Foliumzuur
Vitamine B-6 en B-12

•Wees tot 9 maanden na de bevalling wat terughoudend met stijltang of krulijzer. Hitte is nooit echt goed voor je haar, maar helemaal niet in deze fase. Kan je echt niet zonder? Stijl je haar dan op de laagste hittestand en gebruik altijd een zachte borstel.

Lekker stralen!
Kortom, geniet nu van je extra haar en laat je straks niet gek maken! Ook niet als je veel haar verliest!
De kans dat het iemand echt opvalt is niet zo heel groot als jij vol trots loopt te stralen achter je kinderwagen. Je haar komt wel weer terug, de babytijd van je kindje niet, dus geniet vooral volop van deze tijd!